Autorem artykułu jest: Abete
Prawie każdą ciężarną kobietę dotykają w czasie
dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko specyficzne dolegliwości
związane za zmianami w funkcjonowaniu organizmu. Nudności, wymioty,
zaparcia i zgaga, a do tego żylaki potrafią uprzykrzyć życie nawet
najbardziej odpornej osobie. Można jednak na każdą z tych przykrości
znaleźć sposób.
Kiedy męczą nudności i wymioty,
należy
złagodzić charakter spożywanych posiłków i zrezygnować z
ciężkostrawnych potraw, dań smażonych na głębokim tłuszczu, ostrych
przypraw i wyszukanych smakowych połączeń. Poproś kogoś o pomoc w
gotowaniu w ciągu pierwszych tygodni po poczęciu, bo będzie ci trudno
wytrzymać w kuchni. Może ci przeszkadzać nawet zapach jedzenia, więc
przestaw się na posiłki o neutralnej woni i smaku. Bezpośrednio przy
mdłościach ulgę przynosi przegryzienie suchego wafla przed wstaniem z
łóżka i włączenie do diety w ciąży
świeżego imbiru, z którego można przyrządzać napary – jest on
naturalnym środkiem przeciwwymiotnym. Pomocnym może się okazać także
napar z majeranku. Pamiętaj, żeby pić dopiero pół godziny po spożyciu
większego posiłku. Przy wymiotach uzupełniaj naturalnymi produktami
niedobory witamin i elektrolitów.
Kiedy pali zgaga,
najlepiej odstawić słodycze lub
znacznie zmniejszyć ich ilość, cukier bowiem nasila produkcje kwasów w
żołądku. Nie poleca się także spożywania bardzo gorących, tłustych i
pikantnych potraw. Powinnaś jeść często, ale mniejszymi porcjami i nie w
pozycji leżącej. Po skończonym posiłku nie kładź się od razu, kolację
najlepiej przygotuj dwie godziny przed pójściem do łóżka. Śpij z lekko
uniesioną głową. Zgaga związana jest z uciskiem powiększonej macicy na
narządy jamy brzusznej, poza tym w ciąży zwiększa się także kwasowość
żołądka. Dlatego w tym przypadku także zbawienny może okazać się
majeranek, który naturalnie reguluje pracę narządów i wpływa na
zachowanie fizjologicznych ilości kwasów.
Kiedy doskwierają zaparcia,
dodaj do swoich
potraw zwiększoną dawkę błonnika. Zawierają go świeże warzywa, świeże i
suszone owoce, pieczywo ciemne, kasze oraz otręby pszenne. Unikaj
produktów, które prowadzą do zaparć, jak czekolada, kawa czy mocna
herbata. Przyjmuj dużo płynów, szczególnie dobrze działa szklanka wody z
miodem, wypita najlepiej jeszcze przed porannym posiłkiem. Namoczone
otręby i śliwki suszone, to naturalne regulatory wypróżnień, możesz
spożywać je jako przekąskę między posiłkami lub oprzeć na nich pierwszy
posiłek w ciągu dnia. Wszystkie porady dla kobiet w ciąży,
związane z dietą, zwracają uwagę na to, by nie stosować herbatek
przeczyszczających ani leków wypróżniających – ich działanie może być
zbyt silne i w skrajnym przypadku wywołać akcję porodową.
Kiedy na nogach pojawiają się żylaki,
zacznij
używać rajstop przeciwżylakowych albo opasek z bandaża elastycznego.
Smaruj obrzęknięte miejsca maścią z nagietka lub wyciągiem z
kasztanowca. Stosuj chłodne kąpiele i okłady. Pamiętaj o odpoczynku, a
także o gimnastyce. W ramach profilaktyki wprowadź do swojej diety
witaminy E, B6, C, krzem oraz błonnik. Zrezygnuj z noszenia podkolanówek
i skarpet z mocnym ściągaczem. Nie bierz gorących kąpieli, w zamian za
to pod koniec czynności pielęgnacyjnych polej nogi zimną wodą. Nie
siadaj z nogą na nogę, niepotrzebnie obciąża to duże naczynia
krwionośne. Kontroluj swoją wagę – im więcej dodatkowych kilogramów
przybierzesz w ciąży, tym łatwiej nabawisz się żylaków i ciężej będzie
ci wrócić do formy po porodzie.
Artykuł pochodzi z serwisu: www.artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz